Pierogi orkiszowe. Przepisy przyjazne dla insulinoopornych.

Udostępnij:

Pierogi ruskie są ulubieńcem niemal każdego. Są ulubieńcem prawie wszystkich. Pierogi ruskie mogłabym jeść codziennie. Jest to popularne danie mączne i może powodować skok insuliny po zjedzeniu. Aby zmniejszyć ładunek glikemiczny tradycyjnych pierogów ruskich, zmodyfikowałam ich skład. Białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, orkiszową, a ziemniaki zastąpiłam ziarnami gryki. Stały się one bombą insulinową, której można pobłażać od czasu do czasu. 

Składniki (na około 24 pierogi).

Ciasto:

  • mąka orkiszowa typ 2000: 4 filiżanki
  • jajka: 1 szt.
  • Sól: Szczypta
  • Ciepła woda: 1/2 filiżanki do 1 filiżanki
  • Olej: 2 łyżki

Nadzienie:

  • Kasza gryczana 150g (przed ugotowaniem)
  • cebula: 1szt.
  • twaróg: 500g
  • Olej: 1 łyżka
  • Przyprawy: Sól, pieprz i czosnek

Do mąki dodać sól i jajka. Następnie dodawać stopniowo wodę i zagnieść. Jednorodne ciasto podzielić na równe porcje. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka za pomocą wybranego narzędzia (szklanka, pojemnik itp.).

Ugotuj kaszę manną i posiekaj cebulę. Gdy cebula się zrumieni, podsmaż kaszę na łyżce oleju, aż stanie się złotobrązowa. Za pomocą widelca rozgnieć ser lub przeciśnij go przez praskę. Ser doprawić przestudzoną kaszą manną, cebulą i doprawić do smaku.

Lepić pierogi, nakładając porcje farszu na krążki ciasta. Masę włożyć do rondla z osolonym wrzątkiem. Gotować przez około 10-15 minut.