Wiele badań i studiów na przestrzeni lat wykazało, że zdrowie naszych jelit jest głównym czynnikiem naszego ogólnego stanu zdrowia. Obecnie wiemy, że organ ten robi więcej niż tylko trawi i wchłania jedzenie. Przyczynia się on również bezpośrednio lub pośrednio w wielu innych układach i narządach. Mikrobiota jelitowa to duży zbiór mikroorganizmów, które żyją w ludzkich jelitach. Jej wielkość może sięgać nawet 2 kg. Wspomaga pracę organizmu, gdy jest prawidłowo zasiedlona mikrobiotą. Jeśli skład mikrobioty jelitowej jest nieprawidłowy, może to prowadzić do dysbiozy jelitowej. Może to prowadzić do dysbiozy jelitowej lub innych problemów zdrowotnych. Istnieje związek między dysbiozą jelitową, otyłością, cukrzycą, insulinoopornością i innymi chorobami, takimi jak rak jelita grubego, niealkoholowa choroba wątroby, rak jelita grubego, zespół drażliwego stolca, depresja, alergie i wiele innych.

Czynniki powodujące dysbiozę jelitową

Po urodzeniu w organizmie gospodarza tworzy się mikrobiota jelitowa. Wpływa na nią bowiem rodzaj porodu i karmienia piersią. Następnie zmienia się przez całe życie dziecka w zależności od wielu czynników, takich jak wiek, styl życia, nawyki palenia, warunki sanitarne, przebyte choroby i leczenie. Na zdrowie jelit mogą wpływać również leki, takie jak antybiotyki, inhibitory pompy protonowej i powszechnie stosowane niesteroidowe, przeciwzapalne leki. Dieta może mieć istotny wpływ na funkcję i skład mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Niekorzystne zachowania żywieniowe dla mikrobioty jelitowej

Według badań naukowych "dieta typu zachodniego" jest dietą, która zaburza prawidłową funkcję i skład mikrobioty jelitowej. Odnosi się to do diety o dużej zawartości przetworzonej żywności, która zawiera dużo tłuszczów, białek zwierzęcych, rafinowanych cukrów i mało błonnika pokarmowego. Ta kombinacja może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i zwiększonej przepuszczalności jelit. Badania wykazały, że insulinooporność i cukrzyca typu II są zwiększone, gdy bariera jelitowa jest otwarta na lipopolisacharyd bakteryjny. Jest to silnie prozapalny składnik ścian komórkowych bakterii.

Do popularnych dodatków do żywności należą: sorbina i jej sole, kwas benzoesowy, kwas sorbowy. Ich wysoki poziom w codziennej diecie może prowadzić do dysbiozy jelitowej, co może powodować zmiany w funkcjonowaniu jelit.

Jakich produktów powinniśmy unikać?

  • Kiełbasy i przetworzone produkty mięsne
  • Chipsy, wafle i ciasteczka, a także inne produkty cukiernicze.
  • Kolorowe lody i desery pakowane w folię
  • Serki topione, "kolorowe" produkty mleczne (takie jak smakowe jogurty pitne lub mleka)
  • słodkie napoje gazowane,
  • Większość dań gotowych to mrożone pizze i zapiekanki.
  • Produkty instant: sosy, zupy i zupy w proszku

Jest to uogólnienie i zawsze należy sprawdzać skład każdego produktu spożywczego. Jednak wymienione kategorie produktów często zawierają duże ilości sztucznych dodatków i odznaczają się niekorzystnym składem. Porównanie etykiet produktów spożywczych w supermarkecie może pomóc nam wybrać lepszą ofertę, która zawiera mniej dodatków lub nie zawiera ich wcale.

Ksenobiotyki, czyli substancje, które nie są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka, ale występują w środowisku i mogą mieć wiele toksycznych działań (np. Pewne związki, które powstają podczas przetwarzania żywności, zażywania narkotyków, picia alkoholu mogą mieć negatywny wpływ na skład i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Mikrobiota jelitowa może być zaburzona przez nadmierne spożycie alkoholu. Dodatkowo, alkohol może zakłócać trawienie, zwłaszcza proces wchłaniania tłuszczów, witamin i minerałów. Podczas gdy pojedyncza ekspozycja na alkohol nie wydaje się mieć znaczącego wpływu na mikrobiotę jelitową, długotrwałe, uporczywe przyjmowanie tego ksenobiotyku może stanowić zagrożenie.

Składniki diety wspomagające prawidłowy skład mikrobioty jelitowej

Prebiotyki i probiotyki mają istotny wpływ na mikrobiotę jelitową. Podawane w odpowiednich ilościach probiotyki mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Właściwości dobroczynnych bakterii są zależne od szczepu. Prebiotyki są pokarmem dla bakterii jelitowych organizmu. Są to produkty, które wspomagają wzrost i rozwój mikroorganizmów. Zarówno probiotyki, jak i prebiotyki mogą stymulować wzrost i aktywność pewnych gatunków drobnoustrojów poprzez obecność w przewodzie pokarmowym.

Błonnik pokarmowy - Występuje w roślinach strączkowych i warzywach, owocach, orzechach i zbożach. Produkty zbożowe z pełnego ziarna (zboża, otręby, brązowy ryż, makarony z pełnego ziarna) mają liczne korzyści zdrowotne, w tym dla mikrobioty jelitowej. Ponieważ pokarmy bogate w błonnik nie mogą być trawione, stanowią "pożywienie" dla bakterii jelitowych i stymulują ich wzrost i aktywność.

Pokarmy fermentowane -kiszone, jak popularne ogórki czy kapusta kiszona, wpływają pozytywnie na skład i zdrowie mikrobioty jelitowej. Szczepy bakterii probiotycznych powstają podczas fermentacji. Niestety, tylko niewielka ilość bakterii może "wejść" do jelita ze względu na swoją podróż z jamy ustnej do jelita grubego. Pikle są świetnym dodatkiem do każdego menu.

Przeprowadzono badanie mające na celu określenie wpływu brokułów na mikrobiotę jelitową zdrowych dorosłych. Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera również cenne składniki odżywcze, takie jak glukozynolany. Nieaktywne formy mogą być przekształcone przez mikroorganizmy przewodu pokarmowego w bioaktywne izotiocyjaniany. Wykazano, że spożywanie 200 g porcji gotowanych brokułów dziennie pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej. Więcej o niezwykle korzystnych właściwościach brokułów i zawartych w nich izotiocyjanianów pisaliśmy tutaj: https://insulinoopornosc.com/sulforafan/. Wyniki badań wykazały, że spożywanie brokułów przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne ze względu na biodostępność glukozy w połączeniu z udziałem mikrobioty przewodu pokarmowego.

Podsumowanie

Głównym czynnikiem, który może wpływać na skład i funkcję mikrobioty jelitowej jest dieta. Dieta zachodnia o wysokiej zawartości białka zwierzęcego, tłuszczów i cukrów jest niewątpliwie czynnikiem negatywnie wpływającym na skład i funkcję mikrobioty jelitowej. Dieta niskowęglowodanowa może zmniejszyć różnorodność mikrobioty. Zdrowa dieta może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób związanych z dysbiozą jelitową. Dieta o niskiej zawartości mięsa i wysokiej zawartości produktów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, pełne ziarna i nasiona roślin strączkowych, ma największy wpływ na mikrobiotę.