Osteoporoza, zaburzenia metabolizmu węglowodanów

Udostępnij:

Osteoporoza odnosi się do stanu, w którym występuje zmniejszenie gęstości mineralnej, zmiana lub architektury, wzrost i ryzyko złamań kości. Osteopenia jest stanem, który poprzedza osteoporozę. Choroba ta występuje najczęściej u starszych mężczyzn i kobiet w okresie pomenopauzalnym. Na osteoporozę choruje obecnie około 200 milionów osób. Niska aktywność fizyczna, płeć żeńska, niedobór witaminy D i niska podaż wapnia to czynniki ryzyka osteoporozy. Niektóre z tych czynników ryzyka mogą również prowadzić do insulinooporności.

Osteoporoza, która jest zaraz po nadciśnieniu i cukrzycy typu 2, jest najczęstszą przyczyną śmierci u osób starszych.

ANALIZA DXA

Badanie DXA służy do określenia gęstości mineralnej kości. Zaleca się wykonanie takiego badania u wszystkich kobiet, które ukończyły 65 rok życia oraz u mężczyzn, którzy ukończyli 70 rok życia, u kobiet po menopauzie ze wskazaniami medycznymi (np. przyjmują glikokortykosteroidy), u kobiet po menopauzie, które doznały złamania z powodu zwiększonej kruchości kości, u kobiet po 50 roku życia, u których występuje dodatkowy czynnik ryzyka, np. palenie papierosów.

FARMAKOTERAPIA

Suplementacja wapnia jest często zalecana osobom z osteoporozą. Lekarz może również zdecydować o przepisaniu innych leków. Do najczęściej stosowanych należą bisfosfoniany i denosumab.

CUKRZYCA OSTEOPOROZA

Opublikowano wiele prac na temat związku między cukrzycą, osteoporozą i insuliną. Wysoki poziom insuliny może sprzyjać mineralizacji i tworzeniu kości. Jednak wysoki poziom glukozy w surowicy może wiązać się z niektórymi białkami, co może prowadzić do zmniejszenia wytrzymałości kości. Dodatkowo, cukrzycy często towarzyszą choroby serca. Może to prowadzić do zmniejszenia przepływu krwi do tkanki kostnej i spadku masy kostnej. typ 2 Cukrzyca jest często związana z otyłością, przewlekłym stanem zapalnym i rozwojem osteoporozy.

Badania wykazały, że starsze osoby z cukrzycą typu 1 i 2 miały wyższy poziom gęstości kości udowej, lędźwiowej kręgosłupa niż osoby bez cukrzycy. Inne badania wykazały również związek między cukrzycą typu 1 i cukrzycą typu 2, a ryzykiem złamań biodra i innych.

DIETA W OSTEOPOROZIE

Zawsze warto, abyś zadbała o swoją dietę i zapobiegała osteoporozie. Nie tylko odpowiednia ilość wapnia i witaminy D jest ważna. Ważne jest, aby nie wypadać zbyt blado.

  • Witamina C (znajdziesz ją w owocach i warzywach, m.in. w porzeczkach, papryce i cytrusach, a także owocach dzikiej róży).
  • Witamina B12 (źródła witaminy B12 obejmują mięso, ryby, produkty mleczne, jaja i kwas foliowy . Kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż i brokuły, a także w nasionach i pestkach.
  • Magnez (orzechy i nasiona, awokado banany, rośliny strączkowe, otręby pszenne, fasola, bób)
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (których należy szukać w tłustych rybach - łosoś niebieski i tuńczyk, szprotki. sardynki. orzechy włoskie. olej lniany.
  • Białko. Ale uwaga!!! Nadmierna ilość białka może prowadzić do negatywnych skutków. Dietom wysokobiałkowym mówimy stanowcze nie!

Zadbaj o swoje kości. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i rzucenie palenia są łatwe i niedrogie. Łatwo i niedrogo można zapobiec osteoporozie stosując zdrową dietę, angażując się w aktywność fizyczną i rzucając palenie.