Przekąski dla insulinoopornych na Sylwestra

Udostępnij:

Nowy Rok jest już tuż za rogiem. Wielu z Was będzie go świętować domowymi imprezami i zorganizowanymi balami. Oto propozycja zdrowych przekąsek dla osób insulinoopornych (i nie tylko) ??? ?

Ogórki z twarogiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Twaróg może być zwykły lub kozi.
  • ogórki,
  • orzechy włoskie,

Sposób przygotowania

  1. Ogórek można przekroić na pół wzdłuż.
  2. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Posmarować twarożkiem
  4. Posypać orzechami

Dip z koziego sera o smaku bazylii i orzechów

Składniki:

  • 200 g koziego twarogu,
  • 50g orzechów włoskich
  • Doniczka z bazylią
  • Cebula dymka (2-3)
  • 2-3 łyżki oliwy (najlepiej oliwy czosnkowej).

Sposób przygotowania:

  1. Doprawić masę solą i pieprzem.

Domowy hummus

Składniki:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • 4 łyżki tahini,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka kminku

Sposób przygotowania

  1. Miksuj składniki, aż uzyskasz ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Podawać z pokrojonymi warzywami: marchewką, selerem naciowym, papryką i ogórkiem.

Krakersy

Składniki (na około 40 krakersów)

  • 1/4 szklanki wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
    • 150g mąki pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • 4 łyżki nasion sezamu
    • 2 łyżki maku
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do wersji dla dorosłych można dodać ostrzejsze przyprawy

Sposób przygotowania

  1. Połącz w misce suche składniki.
  2. Dodaj olej i wodę.
  3. Wyrobić ciasto na gładką konsystencję.
  4. Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
  5. Uformuj krakersy w pożądanym kształcie.
  6. Piecz krakersy przez 10-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 175°C.

Pieczona ciecierzyca

Składniki:

  • Ciecierzyca (ugotowana, lub z puszki),
  • ulubione przyprawy, np. kminek,
  • ostra papryka
  • sezam,
  • zioła,
  • Oliwa z oliwek lub olej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą z oliwek
  2. Wymieszaj przyprawy takie jak kumin, olej sezamowy, ostrą paprykę i sól ziołową. Wszystko razem wymieszać.
  3. Piec w temperaturze 200° przez 20 minut lub do momentu, gdy kulki będą złotobrązowe.
  4. Ta wersja ciecierzycy świetnie nadaje się do sałatek.

Sałatka sylwestrowa

Składniki

  • Makaron Makaron razowy lub z czerwonej soczewicy - ugotowany al dente, ostudzony
  • Orzechy Orzeszki ziemne, niesolone, niesolone (lub inne dowolne orzechy)
  • Ser Można pokroić w kostkę ser żółty ok. 1 cm
  • Szynka lub polędwica, pokrojona w kostkę o boku 1 cm

Dodatki

  • Świeży koperek i szczypiorek - posiekane (dużo).
  • Majonez Kielecki (trochę do smaku)
  • Suszone owoce bez dodatku cukru i bez siarki (1-2 garści) lub świeże kostki ananasa pokrojone o boku ok. 1 cm (ilość do smaku).

Sposób przygotowania

  1. Dobrze wymieszać i szybko przechowywać w lodówce, ponieważ ma tendencję do nie znikania przy prędkości światła.

Dip z awokado

Składniki:

  • dwa dojrzałe awokado
  • Dwa ząbki czosnku
  • Opakowanie Jogurt naturalny SKYR
  • Cebula czerwona
  • Sól do smaku

Przygotowanie metody:

  1. Awokado i skórkę z czosnku umieść w blenderze.
  2. Zmiksować.
  3. Możesz dodać jogurt i sól, jeśli wolisz.
  4. Na górze posypać cebulę w bardzo drobną kostkę.
  5. Podawać z pokrojonymi warzywami

Hummus klasyczny

Składniki:

  • 400g przygotowanej i odsączonej ciecierzycy
  • Solidna łyżka tahini
  • ząbek czosnku
  • Kilka łyżek stołowych schłodzonej wody
  • Sok z cytryny można wziąć w łyżce
  • Sól do smaku
  • Kminek świeżo zmielony

Metoda Przygotowanie

  1. W blenderze zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem, tahiną i wodą. Dodaj sok z cytryny i wodę.
  2. Blenduj, aż uzyskasz gładką pastę. Posól do smaku.
  3. Posypać kminkiem i skropić oliwą z oliwek.

Hummus z pieczoną papryką

Składniki:

  • 400g przygotowanej i odsączonej ciecierzycy
  • 2 czerwone papryki
  • Solidna łyżka tahini
  • ząbek czosnku
  • Kilka łyżek stołowych schłodzonej wody
  • Sok z cytryny można wziąć w łyżce
  • Sól do smaku
  • Kminek świeżo zmielony

Przygotowanie metody:

  1. Włącz piekarnik na 200°F
  2. Papryka Przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Ułożyć na blasze do pieczenia z folią aluminiową wybrzuszoną do góry.
  3. Piec przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka zacznie się odklejać.
  4. Po ostygnięciu papryki zdjąć z niej skórę.
  5. W blenderze zmiksować ciecierzycę z czosnkiem, tahiną, pieczoną papryką i ciecierzycą. Dodać wodę i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej pasty. Blendować aż do uzyskania gładkiej pasty. Posól do smaku.
  6. Posypać kminkiem i skropić oliwą z oliwek.
  7. Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa 

Składniki :

  • 5 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie metody:

  1. Pomidory sparzyć, następnie obrać ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wlej do garnka 200ml wody. Gotuj do momentu, aż płyn całkowicie odparuje.
  3. Na patelnię dodaj wyciśnięty czosnek i drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
  4. Wymieszać.
  5. Przełożyć do miski.

Chipsy z jarmużu 

Składniki:

  • marynata 1: oliwa z oliwek + słodka papryka
  • Marynata 2: 3 łyżki tahini, płatki drożdżowe, łyżka skórki z cytryny
  • Marynata 3: oliwa z oliwek + sól + czarny pieprz
  • Jarmuż

Przygotowanie metody:

  1. Liście Połącz liście jarmużu z wybraną marynatą.
  2. Piec w 180-200 stopniach przez 5-10 minut

Pełnoziarniste grissini z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

  • na ok. 25 szt.
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki 2 łyżki.
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (3 g).
  • 1/2 łyżeczki soli (3 g).
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego (10g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 250-300ml letniego

Sposób przygotowania

  1. W Połącz w misce mąkę, suszone pomidory i drożdże.
  2. Wymieszaj z wodą, a następnie dodaj olej. Ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być lekko płynne.
  3. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bierz rękami małe kawałki ciasta i układaj je na papierze do pieczenia w podłużne kształty. kształty.
  5. Wstaw do zimnego piekarnika. Rozgrzać do 150 stopni Celsjusza. Pozostaw na 5 minut, a następnie podkręć temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 20-30 minut lub do momentu, gdy będą złotobrązowe.

Wytrawne ciasteczka z kiełkami

Składniki (na około 24 małe ciasteczka)

  • 150g kiełków pszenicy
  • 2 średnie jajka (120 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g) - można również użyć oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie).

Przygotowanie metody:

  1. Włącz piekarnik na 180°C Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać
  3. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kiełków z jajkami. Następnie dodać kiełki do masy i dobrze wymieszać. Mieszanka powinna być plastyczna. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać trochę wody.
  4. Zrób małe kulki rękami. Spłaszcz je i zrób krążki o grubości około 7-8mm*. Umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  5. Masa jest na tyle plastyczna, że można ją rozwałkować i pokroić na ciasteczka. Nie próbowałam.

Rolada ze szpinaku i łososia

Składniki:

  • 250g świeżego szpinaku baby, lub rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki 1850
  • 1/2 serka kremowego Almette
  • 100g łososia wędzonego
  • 8 suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  1. Świeży, opłukany i osuszony szpinak
  2. Dodaj masło na dużą patelnię. Niech się gotuje, aż woda całkowicie zniknie.
  3. Zmiksuj masę w robocie kuchennym lub w blenderze na małe kawałki szpinaku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Wyjątkowo fajne.
  5. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Wymieszać mąkę z widelcem.
  6. Białka zmiksować na sztywną pianę.
  7. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. papieru do pieczenia. W foremce rozłożyć masę szpinakową i delikatnie przykryć dno.
  8. Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.
  9. Papier do pieczenia ułożyć na czystej, suchej ściereczce.
  10. Zaraz po upieczeniu zawiń roladę w ręcznik i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
  11. Rozsmaruj ser na wewnętrznej stronie każdej rolki
  12. Ułożyć plastry łososia z jednej strony i zawinąć rolkę.
  13. Zawinąć w folię cling i wstawić do lodówki. Lub od razu pokroić na kawałki ok. Podawać w kawałkach o długości 1,5 cm.