Nowy Rok jest już tuż za rogiem. Wielu z Was będzie go świętować domowymi imprezami i zorganizowanymi balami. Oto propozycja zdrowych przekąsek dla osób insulinoopornych (i nie tylko) ??? ?
Ogórki z twarogiem i orzechami włoskimi
Składniki:
- Twaróg może być zwykły lub kozi.
- ogórki,
- orzechy włoskie,
Sposób przygotowania
- Ogórek można przekroić na pół wzdłuż.
- Pokroić na mniejsze kawałki.
- Posmarować twarożkiem
- Posypać orzechami
Dip z koziego sera o smaku bazylii i orzechów
Składniki:
- 200 g koziego twarogu,
- 50g orzechów włoskich
- Doniczka z bazylią
- Cebula dymka (2-3)
- 2-3 łyżki oliwy (najlepiej oliwy czosnkowej).
Sposób przygotowania:
- Doprawić masę solą i pieprzem.
Domowy hummus
Składniki:
- 250g ugotowanej ciecierzycy
- ząbek czosnku
- Sok z cytryny
- 4 łyżki tahini,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka kminku
Sposób przygotowania
- Miksuj składniki, aż uzyskasz ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z pokrojonymi warzywami: marchewką, selerem naciowym, papryką i ogórkiem.
Krakersy
Składniki (na około 40 krakersów)
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 4 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do wersji dla dorosłych można dodać ostrzejsze przyprawy
Sposób przygotowania
- Połącz w misce suche składniki.
- Dodaj olej i wodę.
- Wyrobić ciasto na gładką konsystencję.
- Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
- Uformuj krakersy w pożądanym kształcie.
- Piecz krakersy przez 10-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 175°C.
Pieczona ciecierzyca
Składniki:
- Ciecierzyca (ugotowana, lub z puszki),
- ulubione przyprawy, np. kminek,
- ostra papryka
- sezam,
- zioła,
- Oliwa z oliwek lub olej.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą z oliwek
- Wymieszaj przyprawy takie jak kumin, olej sezamowy, ostrą paprykę i sól ziołową. Wszystko razem wymieszać.
- Piec w temperaturze 200° przez 20 minut lub do momentu, gdy kulki będą złotobrązowe.
- Ta wersja ciecierzycy świetnie nadaje się do sałatek.
Sałatka sylwestrowa
Składniki
- Makaron Makaron razowy lub z czerwonej soczewicy - ugotowany al dente, ostudzony
- Orzechy Orzeszki ziemne, niesolone, niesolone (lub inne dowolne orzechy)
- Ser Można pokroić w kostkę ser żółty ok. 1 cm
- Szynka lub polędwica, pokrojona w kostkę o boku 1 cm
Dodatki
- Świeży koperek i szczypiorek - posiekane (dużo).
- Majonez Kielecki (trochę do smaku)
- Suszone owoce bez dodatku cukru i bez siarki (1-2 garści) lub świeże kostki ananasa pokrojone o boku ok. 1 cm (ilość do smaku).
Sposób przygotowania
- Dobrze wymieszać i szybko przechowywać w lodówce, ponieważ ma tendencję do nie znikania przy prędkości światła.
Dip z awokado
Składniki:
- dwa dojrzałe awokado
- Dwa ząbki czosnku
- Opakowanie Jogurt naturalny SKYR
- Cebula czerwona
- Sól do smaku
Przygotowanie metody:
- Awokado i skórkę z czosnku umieść w blenderze.
- Zmiksować.
- Możesz dodać jogurt i sól, jeśli wolisz.
- Na górze posypać cebulę w bardzo drobną kostkę.
- Podawać z pokrojonymi warzywami
Hummus klasyczny
Składniki:
- 400g przygotowanej i odsączonej ciecierzycy
- Solidna łyżka tahini
- ząbek czosnku
- Kilka łyżek stołowych schłodzonej wody
- Sok z cytryny można wziąć w łyżce
- Sól do smaku
- Kminek świeżo zmielony
Metoda Przygotowanie
- W blenderze zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem, tahiną i wodą. Dodaj sok z cytryny i wodę.
- Blenduj, aż uzyskasz gładką pastę. Posól do smaku.
- Posypać kminkiem i skropić oliwą z oliwek.
Hummus z pieczoną papryką
Składniki:
- 400g przygotowanej i odsączonej ciecierzycy
- 2 czerwone papryki
- Solidna łyżka tahini
- ząbek czosnku
- Kilka łyżek stołowych schłodzonej wody
- Sok z cytryny można wziąć w łyżce
- Sól do smaku
- Kminek świeżo zmielony
Przygotowanie metody:
- Włącz piekarnik na 200°F
- Papryka Przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Ułożyć na blasze do pieczenia z folią aluminiową wybrzuszoną do góry.
- Piec przez 20 minut lub do momentu, gdy skórka zacznie się odklejać.
- Po ostygnięciu papryki zdjąć z niej skórę.
- W blenderze zmiksować ciecierzycę z czosnkiem, tahiną, pieczoną papryką i ciecierzycą. Dodać wodę i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej pasty. Blendować aż do uzyskania gładkiej pasty. Posól do smaku.
- Posypać kminkiem i skropić oliwą z oliwek.
- Salsa pomidorowa
Salsa pomidorowa
Składniki :
- 5 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie metody:
- Pomidory sparzyć, następnie obrać ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wlej do garnka 200ml wody. Gotuj do momentu, aż płyn całkowicie odparuje.
- Na patelnię dodaj wyciśnięty czosnek i drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
- Wymieszać.
- Przełożyć do miski.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- marynata 1: oliwa z oliwek + słodka papryka
- Marynata 2: 3 łyżki tahini, płatki drożdżowe, łyżka skórki z cytryny
- Marynata 3: oliwa z oliwek + sól + czarny pieprz
- Jarmuż
Przygotowanie metody:
- Liście Połącz liście jarmużu z wybraną marynatą.
- Piec w 180-200 stopniach przez 5-10 minut
Pełnoziarniste grissini z suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki:
- na ok. 25 szt.
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki 2 łyżki.
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (3 g).
- 1/2 łyżeczki soli (3 g).
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego (10g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 250-300ml letniego
Sposób przygotowania
- W Połącz w misce mąkę, suszone pomidory i drożdże.
- Wymieszaj z wodą, a następnie dodaj olej. Ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być lekko płynne.
- Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bierz rękami małe kawałki ciasta i układaj je na papierze do pieczenia w podłużne kształty. kształty.
- Wstaw do zimnego piekarnika. Rozgrzać do 150 stopni Celsjusza. Pozostaw na 5 minut, a następnie podkręć temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 20-30 minut lub do momentu, gdy będą złotobrązowe.
Wytrawne ciasteczka z kiełkami
Składniki (na około 24 małe ciasteczka)
- 150g kiełków pszenicy
- 2 średnie jajka (120 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g) - można również użyć oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie).
Przygotowanie metody:
- Włącz piekarnik na 180°C Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kiełków z jajkami. Następnie dodać kiełki do masy i dobrze wymieszać. Mieszanka powinna być plastyczna. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać trochę wody.
- Zrób małe kulki rękami. Spłaszcz je i zrób krążki o grubości około 7-8mm*. Umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Masa jest na tyle plastyczna, że można ją rozwałkować i pokroić na ciasteczka. Nie próbowałam.
Rolada ze szpinaku i łososia
Składniki:
- 250g świeżego szpinaku baby, lub rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka mąki 1850
- 1/2 serka kremowego Almette
- 100g łososia wędzonego
- 8 suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
- Świeży, opłukany i osuszony szpinak
- Dodaj masło na dużą patelnię. Niech się gotuje, aż woda całkowicie zniknie.
- Zmiksuj masę w robocie kuchennym lub w blenderze na małe kawałki szpinaku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wyjątkowo fajne.
- Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Wymieszać mąkę z widelcem.
- Białka zmiksować na sztywną pianę.
- Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. papieru do pieczenia. W foremce rozłożyć masę szpinakową i delikatnie przykryć dno.
- Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.
- Papier do pieczenia ułożyć na czystej, suchej ściereczce.
- Zaraz po upieczeniu zawiń roladę w ręcznik i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
- Rozsmaruj ser na wewnętrznej stronie każdej rolki
- Ułożyć plastry łososia z jednej strony i zawinąć rolkę.
- Zawinąć w folię cling i wstawić do lodówki. Lub od razu pokroić na kawałki ok. Podawać w kawałkach o długości 1,5 cm.