Produkty wegańskie pod mikroskopem dietetyka

Udostępnij:

Osoby stosujące tradycyjną dietę często wybierają produkty wegańskie, ponieważ są one uważane za bardzo zdrowe. Produkty te mogą nie być dobre dla naszego zdrowia, nawet jeśli nie zawierają składników odzwierzęcych czy produkujących cholesterol. Jakie produkty są najlepsze, które warto polecić? Oto podsumowanie.

W ostatnich latach w Polsce można zauważyć wzrost liczby produktów, które są odpowiednie dla wegetarian i wegan. Dostępnych jest wiele produktów, więc możesz wybrać ten, który będzie dla Ciebie najlepszy.

Część 1 - Wegański "nabiał"

Napoje na bazie roślin

Wśród nich znajdziesz produkty sojowe i migdałowe, ryżowe, kokosowe, a nawet z orzechów nerkowca. Choć mogą zawierać jedynie wodę i produkt, z którego zostały zrobione, lista składników jest często dłuższa. Najważniejsza jest zawartość cukru. Może on występować w wielu postaciach. W napojach ukryty jest również jako syrop z agawy lub dekstryna. Do napoju dodawane są również witaminy i minerały. Napój roślinny jest często stosowany jako zamiennik mleka krowiego. Dlatego producenci dodają do napoju wapń, ryboflawinę i witaminę D. Wapń często występuje w postaci węglanów i fosforanów. Nie należy tego traktować jako ostrzeżenia. Niektóre napoje roślinne zawierają stabilizatory i zagęszczacze, takie jak guma gellan. Jest to bezpieczny dodatek do żywności i naturalny związek. Nie trzeba być podejrzliwym wobec fosforanu potasu. Związek ten służy do regulowania kwasowości. Może powodować reakcje alergiczne, jeśli jest spożywany w dużych ilościach (np. podczas spożywania wielu produktów z dodatkami). Zwykle jednak nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Na rynku dostępnych jest wiele smaków, oprócz naturalnych napojów roślinnych. Produkty te nie mają wartości odżywczych i mogą być mylone z mlekiem o smaku czekoladowym lub waniliowym. Produkty te mają dwukrotnie większą zawartość cukru niż słodzone opcje naturalne i do siedmiu razy więcej niż bezcukrowe napoje roślinne. Lepiej jest unikać takich produktów.

Jogurty na bazie roślinnej

Chociaż jogurty roślinne mogą nie być tak popularne jak napoje, nadal można znaleźć opcje naturalne i smakowe. Jogurty smakowe nie są zdrową alternatywą dla tradycyjnych jogurtów, podobnie jak w przypadku napojów. Będziesz dostarczać organizmowi taką samą ilość cukru jak jogurt truskawkowy, jeśli zastąpisz go sojowym jogurtem truskawkowym. Jest to główny składnik, który spowodował negatywne opinie o jogurtach owocowych. Ten wybór nie jest najlepszy. Jogurty sojowe mają w składzie bakterie probiotyczne, jednak bardzo niewiele z nich podaje informacje o fortyfikacji. Nie wiemy, ile mikroelementów dostarczają. Zauważymy też dodatek skrobi modyfikowanej, czyli dodatku węglowodanowego, który stosuje się w celu poprawy tekstury. W jogurtach można uniknąć tego dodatku, aby zmniejszyć zawartość cukru.

Sery wegańskie

Często brzmią podobnie: woda, oleje kokosowe i skrobia. skrobia modyfikowana to kolejny wspólny skład. Są też aromaty, regulatory kwasowości i konserwanty, a także emulgatory. Podczas gdy mogłeś zobaczyć jeden lub dwa dodatki E w napojach, prawdopodobnie znajdziesz wiele tutaj. Podstawowy skład nie napawa optymizmem i raczej nikt nie będzie kojarzył go z właściwościami odżywczymi. Dobre opinie o oleju kokosowym są już dawno za nami, więc wegański ser nie ma zbyt wiele do obrony, nawet w kwestii jakości tłuszczu roślinnego.

Część II: Wegańskie zamienniki produktów mięsnych

Kiełbasy i parówki

Woda jest często pierwszym składnikiem wegańskich parówek. Produkowane są one z soi, która stanowi kilka procent ich ogólnego składu. Wśród dodatków znajdują się zazwyczaj olej roślinny (np. rzepakowy), białko pszenne oraz skrobia. Produkty te zawierają zagęszczacze, do których czasem można zaliczyć cukier. Z podobnych składników powstają wegańskie parówki lub kiełbaski. Produkty te są zdrowsze niż tradycyjne kiełbasy, parówki i wędliny. Nie zawierają jednak wysokiej wartości odżywczej i mają mniej cholesterolu.

Pasztety warzywne

Istnieje wiele pasztetów warzywnych. Można też wspomnieć o innych pastach, takich jak hummus czy tahini. Pasty te świetnie nadają się do kanapek. Jest wiele produktów z soi, innych roślin strączkowych (ciecierzyca) oraz warzyw takich jak pomidory, bakłażan czy papryka. Produkty te są obfite i dobrze skonstruowane. Mogą również zawierać skrobię i inne e- dodatki. W niektórych można też znaleźć cukier, nawet skoncentrowany z owoców. Pasty często spożywane są z pieczywem lub innymi dodatkami, więc nie musimy się martwić o jego wpływ na poziom glukozy we krwi.

Podsumowanie

Dla osób, które mają laktozę lub alergię na białka mleka krowiego, wegański "nabiał" można zastąpić tradycyjnym. Napoje roślinne mogą być korzystne nawet dla osób zdrowych. Napoje roślinne mają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż mleko krowie, a w miejsce cholesterolu zawierają korzystne fitosterole. Ponieważ są wytwarzane z produktów roślinnych, zawierają składniki bioaktywne, takie jak antyoksydacyjne soiizoflawony. Są mniej odżywcze od tradycyjnego mleka w białko, minerały i witaminy, więc nie mogą go całkowicie zastąpić. Dlatego należy je uzupełniać innymi produktami.

Tradycyjne jogurty smakowe można zamienić na jogurty o smaku sojowym, albo napój mleczny na bazie czekolady na sojowy. Za ich "złe imię" odpowiada bowiem nie składnik odzwierzęcy, ale cukier. Nie jest to dobry znak. W obu przypadkach lepiej nie zastępować tych produktów naturalnymi zamiennikami.

Istnieje wiele roślinnych zamienników produktów mięsnych, a ich różnorodność stale rośnie. Co prawda wędliny, kiełbasy i parówki nie są produktami godnymi uwagi, ale pasty warzywne mogą na stałe zagościć na stołach osób, które chcą urozmaicić swoje posiłki, a nie mają czasu na robienie smarowideł do kanapek.

Produkty wegańskie mogą być urozmaiceniem tradycyjnych potraw, ale i tak należy dokładnie przeanalizować ich skład. Produkty te mogą zawierać nadmierne ilości E-dodatków lub cukrów, dlatego należy zachować ostrożność przy ich wyborze.

Szeroki wybór dostępnych produktów wegańskich jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością. Ważne jest, aby upewnić się, że jogurty i napoje roślinne nie zawierają cukru. Należy unikać produktów, które przypominają mięso lub ser.